Ku pokrzepieniu.
Weselmy się bracia i siostry
nawet jeśli nie ma z czego.
Klepanie po kolanie, czyli przedrzeźniacki Słotki prymitywista
Uczestnicy:
- Słotki – garkotłuk
- Gregora Maja Dusieckaja – primabalerina Grupy Baletowej – Dombrowa, obwód Wschodni. Laureatka Festiwalu Sztuki Tanecznej Pląsowadła.
Reżyseria – Barry Luck
Kostiumy – dzięki uprzejmości – „Galeria Exclusive”, kolekcja vintage – „Wszystko po złotówce”
Instrumentarium – Olkuska Fabryka Naczyń Emaliowanych – model fi 10″. Ten sławetny, wielce zasłużony instrument, wysoko notowany w kręgach bohemy gastronomicznej; finalne beneficjum osiągnął podczas pożegnalnej (ostatniej) trasy koncertowej, która dokonała się pod hasłem Soupe a l’oignon – (zupa cebulowa). Na wymuszony frenetycznymi brawami bis, zaserwowano Boeuf bourguignonne – (wołowina w czerwonym winie z bekonem, cebulą i grzybami) wg. Julii Child. Do dzisiejszych czasów pobrzmiewa w uszach koneserów szlachetny, tęskny dźwięk dziś już zapomnianych kompozycji:”Prażoki z kapuśniakiem” z wyrazistymi elementami pieprznego rocka, „Ciuch ziemniaczany”, a jakże z metalicznym pobrzękiwaniem żelaznego kociołka, czy nostalgiczny odcień bluesa „Mizeria na kwaśno z Gowarczowa”.
Podkład muzyczny, oprawa – KAOMA dancando lambada / źródło – youtube.com
Choreografia autorska – G.M. Dusieckaja
Scenografia – zabytkowe wnętrze Przedsiębiorstwa Projektów Budownictwa Przemysłowego w Łodzi.
Scenariusz – spontaniczna inicjatywa uczestników
Efekty specjalne – Grupa ELESBE (eksperimento lamento szlabano buble tranzistores)
Share this:
Opublikowano dnia: 12.05.2020 | przez: procomgra | Kategoria: Akademia retromuzyczna